Historickou Zlatou cestu zdobí další milníky

05.08.2012 22:45

Tachov, Studánka – Lidovému kameníkovi ze Studánky a postavám českých králů jsou věnovány další dva milníky na Zlaté cestě. Oba jsou umístěny v těsné blízkosti Studánky.

 
 
 

Malé slavnosti odhalení kamenných památek se účastnili nejen studánečtí obyvatelé. Přijela i skupinka cyklistů z Tachova, starosta Tachova Ladislav Macák, starostka Studánky Irena Zapletalová a hosté z Německa.

Milník usazený u silnice z Tachova do Studánky je věnovaný lidovému kameníkovi Georgu Böhmovi. Ten byl odhalen první. Účastníky slavnosti přivítal Roman Soukup ze sdružení Terra Tachovia, které mapuje původní trasu Zlaté cesty a osazuje ji milníky. „Milníky času se nachází na Zlaté cestě, která právě zde procházela. Její zlatá éra byla ve čtrnáctém, patnáctém století do doby Husitských válek. V té době zdejší kraj dost utrpěl. Poté lidé putovali po kratší cestě vedoucí přes Přimdu," řekl úvodem Soukup a vysvětlil kudy cesta vede. „Vychází z Norimberka a vede do Prahy. Úsek, který jsme my mapovali je mezi Bärnau přes Tachov do Pernolce. Tato trasa je celá zmapována a milníky budou stát podél ní."

Na setkání přišli v pátek někteří účastníci v dobových oděvech. Na přípravě pohoštění se podílely Medulky ze Studánky. Slavnost pokračovala přímo v obci, kde chlebem a solí místní přivítali účastníky z Tachova. Poté se všichni přesunuli za Studánku na komunikaci vedoucí kolem koupaliště. Necelý kilometr daleko je další milník. „Někdy to není vůbec jednoduché vybrat osobnosti, kterým bychom chtěli věnovat milníky. Buď jich bylo málo nebo zase naopak mnoho," pokračoval Soukup. Potřebovali vybrat nějaké význačné postavy českých dějin. „Ptali jsme se přátel, známých a dalších lidí. Jenže někdo byl více věřící, jiní zase ateisté, lidé nakloněni císaři nebo protestanté. Tento milník je ale věnovaný dvěma osobnostem, které se zasloužily o to, že vznikl Tachov."

Jedním je český král Otakar II. Jako druhou osobnost zvolili, ne tolik známého, Alberta ze Žeberka. „Máme za to, že on v druhé polovině třináctého století byl v Tachově na hradě purkrabím. Tím byl také v Kadani. Žeberk byl hrad v Krušných horách, nad velikým jezerem, které svého času vyschlo. Tachov je zvláštní tím, že nemá hradby, po kterých by se dalo chodit. Takto se stavěly hradby právě v kraji, kde stál Žeberk. Pokud tedy Albert nepřispěl přímo ke vzniku Tachova, tak jistě k tomu, jaké má hradby," vysvětlil dále hlavní organizátor ze sdružení Terra Tachovia.

Nové dva milníky stojí na místě, kudy vedla historická Zlatá cesta a doplňují několik dalších, věnovaných například sv. Vojtěchovi, Janu Nepomuckému, Janu Lucemburskému a dalším. Jde o součást projektu Na Zlaté cestě – historický park Bärnau – Tachov/Pernolec realizovaného partnery bavorským Via Carolina a českým Terra Tachovia spolufinancovaného z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj Cíl 3

Autor: Antonín Hříbal

Zdroj:Tachovský deník

Kontakt

Terra Tachovia Máchova 1651
Tachov
347 01
terra.tachovia@email.cz