Vznik středověkého parku budou moci návštěvníci sledovat v přímém přenosu

15.04.2011 14:25

Bärnau, Tachov – Historický park mapující život na česko bavorském pomezí v období středověku vzniká na okraji příhraničního městečka Bärnau.

 
 
 

Na projektu za 110 milionů korun se podílí také česká strana.

Park po svém dokončení nabídne funkční středověkou vesnici z osmého století, kostel a hrad z desátého století, ukázku venkovské i městské zástavby ze století dvanáctého. K tomu moderně zařízené muzeum středověkého života. Některé objekty historického parku jsou již dokončeny a letos se do areálu podívá i veřejnost, která bude moci sledovat budování parku v přímém přenosu.

Středověk naživo

Zjednodušeně řečeno, v Bärnau se jedná o muzeum vývoje regionu. „Prohlídka by po otevření měla začínat vesnicí z osmého století, která bude mapovat slovanské sídlo,“ popsal Deníku odborný vědecký vedoucí parku Stefan Wolters.

Vesnice bude nabízet několik druhů staveb typických pro dané období. Všechny jsou postaveny na reálném základě a jedná se o věrné repliky archeology skutečně objevených objektů. „Některé stavby ale bylo třeba vyvinout jen podle nalezených půdorysů. Vesnice ovšem nebyla objevena jako celek, stavby pocházejí z nalezišť z různých míst regionu,“ vysvětlil dále Wolters.

Středověká vesnice nabídne několik typů obytných budov a hospodářské objekty. „Jeden objekt je částečně zapuštěn v zemi a další typ obydlí je nadzemní. Ukazujeme tím, jakým způsobem lidé v osmém století bydleli. Ve spolupráci se školáky jsme také postavili středověkou pec, která je plně funkční a už jsme si v ní upekli chléb,“ uvedl vedoucí projektu Benjamin Zeitler.

Všechny historické objekty budou plně funkční a obyvatelné v zimě i v létě. „Středověké stavby byly koncipovány tak, že v zimě se v nich drželo teplo a v létě poskytovaly zase příjemný chládek. Objekty stavíme pomocí historických technologií, používáme originální, tedy přírodní materiál, také postup prací kopíruje tehdejší postupy. Ve stavbách nenajdete jediný hřebík, šroubek,“ řekl Deníku Zeitler. Trámy na střechu jsou například spojovány provazy, stěny jsou pleteny z proutí a zpevněny hlínou, také podlahy budou tvořeny udusanou hlínou.

I když objekty budou obyvatelné, natrvalo v nich nikdo bydlet nebude. Ožívat ale budou při různých příležitostech, kdy v nich dobrovolní spolupracovníci budou návštěvníkům předvádět středověký život. Ten si podle jedné z myšlenek projektu budou moci občas vyzkoušet také návštěvníci.

Původní příroda

Dalším krokem při procházce historickým parkem bude kostelík a hrad z desátého století. Hrad vyroste na umělém návrší obehnaném vodním příkopem. Návštěvníkům může posloužit jako vyhlídkový objekt. Stavba bude dřevěná a na pozdější poměry překvapivě malá. Půdorys hradu bude měřit 16 metrů čtverečných a také tato stavba kopíruje dobovou předlohu.

„Středověké bude také prostředí, ve kterém se park bude nacházet. Porostou zde staré původní odrůdy ovocných stromů, stejně tak užitková zelenina a rostliny. Polní práce budou přesně podle tehdejších postupů a také domácí zvířata budou odpovídat středověku,“ vysvětlil Wolters. Už teď se v ohradě prohánějí kozy, ovce a malý koník.

Za středověkou vesnicí a pod hradem je nově vybudovaný rybník, kde se budou chovat staré druhy ryb. „Lidi možná překvapí, že tehdy se konzumovaly úplně jiné ryby než dnes. Jsou to ryby, které se sice v přírodě vyskytují, ale nejsou tolik známé a rozšířené,“ uvedl Zeitler.

Od rybníka přejdou návštěvníci podél umělé říčky do dvanáctého století. Tam poznají vývoj městského a venkovského osídlení. Najdou tam řemeslnou dílnu, kovárnu, hostinec.

Moderní muzeum

Celkem najdou návštěvníci v parku, po jeho dokončení, 22 středověkých budov. Vévodit jim bude (ovšem oddělené od středověku dřevěnými sloupovými palisádami) muzeum. Jeho hrubá stavba je dokončena, v současné době pokračují interiérové práce a terénní úpravy.

V muzeu bude stálá expozice středověké techniky, života, to vše ale z vědeckého pohledu upraveného pro návštěvníky. Vedení parku také plánuje pořádat kolem muzea středověké trhy. Kromě expozice bude mít objekt prostory pro semináře, bude zde pokladna s prodejnou suvenýrů, občerstvení a kanceláře.

„Stavební práce v parku budou trvat do konce roku 2013, následující rok by pak areál měl být kompletně dokončen,“ upřesnil Zeitler s tím, že první návštěvníci se do parku v Bärnau podívají už letos v srpnu. „Budou moci sledovat, jak muzeum vzniká,“ doplnil.

Český podíl

I když historický park roste v Bärnau (jeden kilometr od hraničního přechodu v Pavlově Studenci), na jeho vzniku se podílí také česká strana, konkrétně občanské sdružení Terra Tachovia.

„Postupně obnovujeme původní Zlatou cestu, která z Tachova do Bärnau vedla,“ řekl Deníku za sdružení Roman Soukup. „Cesta, protože je stovky let nepoužívaná, nebude schůdná, proto připravujeme dvě trasy. Jedna bude pro turisty.“

Trasa z Tachova do Bärnau bude měřit 17,5 kilometru a lemovat ji budou milníky času, které už podél cesty najdeme teď, a další převážně kamenné památky. Někde se přiblíží původní trase, někde bude možné jít částečně po ní. „Cesta by měla evokovat atmosféru té doby,“ dodal Soukup.

Historický park v Bärnau bude zahrnovat období od osmého do dvanáctého století. Zatím ve fázích mylšenky je možnost rozšířit projekt na české straně u Trnové, kde by byl středověk představen až do čtrnáctého století.

Náklady na vybudování historického parku v Bärnau jsou 4,4 miliony eur (cca 110 milionů korun). Necelé tři miliony jsou hrazeny z dotací Evropské unie, z programu Cíl 3, přeshraniční spolupráce Česko – Bavorsko. Zbytek je financován z různých státních i regionálních zdrojů.

Autor: Jiří Kohout

Zdroj: Tachovský deník

Kontakt

Terra Tachovia Máchova 1651
Tachov
347 01
terra.tachovia@email.cz