V Pernolci otesali pískovce

25.10.2009 08:43

Pernolec - Zvuky palic a dlát se ovíkendu ozývaly na třetím setkání kamenosochařů.

 
 
 

Na místě budoucího středověkého dvorce řemesel na Zlaté cestě se o víkendu konalo setkání kamenosochařů. Stalo se tak u milníku pojmenovaném po Karlu IV. v Pernolci hned vedle obce Trnová. Tam se sešli zájemci, kteří si chtěli vyzkoušet opracování kamene pod vedením zkušených učitelů. „Lidé z Čech i Německa si zde mohou zkusit toto řemeslo. Mají zde podmínky, místo, kámen i nástroje,“ uvedl Roman Soukup z občanského sdružení Terra Tachovia, které společně s partnerským sdružením Via Carolina setkání pořádají.

Vetknout dláty tvar do pískovce přišla také Martina Navrátilová. „Poprvé jsem si to zkoušela v létě v Tachově. Nyní srovnávám plochu kamene do roviny, a potom v ní vytesám žábu,“ řekla na začátku řemeslného víkendu žákyně Základní školy Hornická v Tachově. Do Pernolce přišla v doprovodu svého dědy. „Na minulé setkání při oslavách v Tachově jsem vzal sebou čtyři vnoučata. Tam jsme si zkusili opracovat tvárnici,“ pověděl Karel Suttý, jehož záměrem je vytvořit v kameni reliéf postavy vodníka. „Máme chalupu u Mělníka u vody, a tam by pak měl stát na správném místě vodník,“ dodal Suttý.

Místo pro konání setkání kamenosochařů nebylo vybráno náhodou. Původně se měl kamenosochařský víkend konat v Radčicích u Plzně, ale to bylo změněno. „Nyní stojíme na místě, kdebychom chtěli vybudovat středověký dvorec řemesel. Procházela tudy Zlatá cesta a ještě dnes je vidět úvoz a dole byl brod,“ poukázal Soukup.

Občanská sdružení Terra Tachovia a německé Via Carolina se spolupodílejí na obnově Zlaté cesty. Na ní jsou v současnosti osazeny čtyři milníky, které jsou věnovány svatému Vojtěchovi, Janu Lucemburskému, Janu Husovi a Karlu IV.

Autor: Antonín Hříbal

Zdroj: Tachovský deník

Kontakt

Terra Tachovia Máchova 1651
Tachov
347 01
terra.tachovia@email.cz