U hájovny Obora je usazen milník. Na neděli se chystá jeho slavnostní odhalení

04.04.2009 07:54

Tachovsko - Milník věnovaný Svatému Vojtěchovi už stojí nedaleko hájovny Obora. Čtyři členové sdružení Via Carolina z Bärnau ho přijeli usadit do vysekaného otvoru v základním kameni. Slavnostně bude milník odhalem 19. dubna

 
 
 

Vlastní usazení milníku na správné místo nebylo jednoduché. „My domácí jsme si vymýšleli různé technické způsoby, jak těžký milník zvednout a zasadit do vysekaného otvoru v základovém kameni,“ uvádí František Soukup. Členové sdružení, které vedl Albert Konrád, omotali milník popruhy a vzali ho do rukou a posadili do vysekaného otvoru. „Milník se do otvoru nechtěl vejít, a tak ho několikrát museli vyndat a přisekat, aby seděl naprosto přesně. Při posledním vyndání byl nanesen do vyvrtaných otvorů a na plochu speciální tmel a zasazen kotvící trn. Nasunutí milníku na kotvící trn proběhlo dobře a kontrola vodováhou ukázala, že milník je usazen správně,“ vysvětlil Soukup.

Milníku a myšlence soudobé Zlaté cesty požehná plzeňský biskup František Radkovský. Slavnostní odhalení je plánováno na neděli 19. dubna v 11 hodin.
K hájovně Obora bude v tento den díky laskavosti vedení Lesů ČR výjimečně povolena cesta autem. „Z Tachova projedete Svobodkou rovně, po dvou kilometrech těsně před první osadou Dolní Výšina odbočíte vlevo a pojedete opět
stále rovně a za ní po pěti stech metrech odbočíte vpravo na neznačenou starou asfaltku, která vás dovede po dvou a půl kilometrech k hájovně Obora,“ uvádí za organizátory a partnery Roman Soukup, předseda Terra Tachovia.
Obora nesla jména dřívějších majitelů U Zánvita, Matulovna, a nyní U Plášila. V jejím okolí bude podél cesty označeno místo pro parkování.

Tento odhalovaný milník vzdává poctu muži knížecích Čech desátého století, pražskému biskupovi Sv. Vojtěchovi, a je v pořadí už čtvrtým milníkem na Zlaté cestě. Stávající tři milníky jsou věnovány Janu Lucemburskému, Karlu IV. a Janu Husovi. Tvorba a vztyčení milníků času představuje první etapu znovu vytyčení bývalé slavné Zlaté cesty mezi Norimberkem a Prahou.

Pozvánka s mapkou ke stažení zde>>>

Autor: Antonín Hříbal

Zdroj: Tachovský deník

 

Kontakt

Terra Tachovia Máchova 1651
Tachov
347 01
terra.tachovia@email.cz