Při špacíru po Zlaté cestě odhalili další milník

16.10.2012 09:22

 

Tachov – Přibližně tři desítky účastníků se vydaly na nedělní výšlap po části Zlaté stezky, středověké obchodní cesty, která procházela i Tachovskem. Nadšenci ze spolků Terra Tachovia a Via Carolina ji pořádají už několik let.

Podle účastníků pochodu jim přálo počasí, chvílemi jim na cestu z pod mraků posvítilo i sluníčko.

Túry, která měřila asi sedmnáct kilometrů, a vedla od hraničního přechodu v Pavlově Studenci až na tachovský zámek, se účastnil také plzeňský výtvarník Jaroslav Šindelář. Ten je autorem tří ze zatím jedenácti osazených milníků. Inspiraci byla podle výtvarníkových slov historie. „Roman Soukup pečlivě připravoval veškeré podklady. Historické rešerše, Zjišťoval maximum o historických osobnostech. Pomáhal mi při grafickém zpracování návrhů," řekl Deníku Šindelář.

Výroba jednoho milníku není prý jednoduchou záležitostí. „Nejprve se musí vytvořit sádrový model, pak teprve se reprodukuje do kamene. To trvá přibližně tři týdny. Záleží také na zručnosti," pokračoval plzeňský výtvarník. Milníky jsou vyrobeny z hořického pískovce.

Jaroslav Šindelář se prý bude podílet na dalších milnících. „Jeden se má ještě dokončovat. Poté budu pracovat na dalších kamenných prvcích, ty už ale nebudou mít formu milníků," dodal.

Špacíry po Zlaté cestě si už za dobu existence našly své příznivce. „Ročně pořádáme dva takovéhle špacíry. Do konce letošního roku plánujeme odhalit ještě dva milníky, z nichž jeden bude instalován nedaleko Milířů," řekl Deníku iniciátor a člen spolku Terra Tachovia Roman Soukup.

Autor: Václav Šimek

Zdroj: Tachovský deník

 

Kontakt

Terra Tachovia Máchova 1651
Tachov
347 01
terra.tachovia@email.cz