Předvedli lidem svou práci

24.09.2012 08:50

Halže – Ti, kteří se zajímají o regionální dějiny, měli v sobotu navštívit Vesnické muzeum v Halži. Konala se zde totiž přednáška Romana Soukupa o historii a současnosti středověké Zlaté cesty.

 

Probírána byla rovněž její původní trasa Tachovskem. „Zmínil jsem, jak se ve středověku cestovalo, jak cestu nově vyznačujeme a co nového chceme udělat do konce příštího roku," řekl Roman Soukup, autor přednášky a jeden z pořadatelů. Jde tak zejména o prezentaci několikaleté práce na značení cesty milníky. „Mimochodem, těch bude do příštího roku vztyčeno devatenáct," vypočítal Miroslav Bečvář, další z pořadatelů. „Milníky jsou umístěny na trase z Bärnau do Stříbra, což je zhruba padesátikilometrová trasa. Každý milník je zasvěcen jedné osobnosti," doplnil kolegu Soukup.

Poslední byl odkryt v sobotu na Štajnerce u Pavlova Studence. „Je zasvěcen Elišce Přemyslovně. Jde o čtrnáctý odhalený milník, stojí jich ale šesnáct," vysvětlil. Další dva se budou odhalovat 28. září u tachovského židovského hřbitova a v místě mezi hasičskou zbrojnicí a čerpací stanicí v Plzeňské ulici. „Zasvěceny budou jednak Franku Kohnerovi, který v roce 1936 utekl před Nacisty a jednak rabínu Nachumu Soferovi," vyjmenoval.

Po přednášce bylo pokřtěno DVD věnované Zlaté cestě, tedy dávné spojnici Prahy s Norimberkem.

Zlatá cesta se zlatou stala v době, kdy císař Karel IV. připojil k zemím Koruny české území Horní Falce. „Toto území, později zvané Nové Čechy, mělo zabezpečit především bezpečnost na nové transitní cestě přes české území do Polska, Uher a dále na východ. Karel IV. se rovněž rozhodl povýšit cestu přes Tachov na hlavní směr pro cestování z Čech do Bavorska," připomněl historii Roman Soukup. Karel IV. vydal také nařízení, aby k volbě a korunovaci císařů byli čeští králové povinni jezdit výhradně po cestě z Prahy do Norimberku přes Tachov.

Venkovské muzeum, které je vybudováno z bývalé sýpky a bylo postaveno před dvěma lety, obsahuje celý průřez starých zemědělských strojů a zařízení, které pomáhaly dřívějším zemědělcům. „Všechny stroje a zařízení byly odborně restaurovány a jsou jako nové. Mohly by opět naplno zemědělcům sloužit," pozvali do místa pořadatelé.

Na projektu Historický park na Zlaté cestě Bärnau – Tachov/Pernolec pracují partnerské spolky Terra Tachovia a Via Carolina.

Autor: Josef Holek

Zdroj: Tachovský deník

Kontakt

Terra Tachovia Máchova 1651
Tachov
347 01
terra.tachovia@email.cz