Jak se tvoří milník času/blog Antonína Hříbala

09.08.2009 11:58

Zdroj: Blog Antonína Hříbala

Jak se tvoří milník času

Časosběrný dokumentík o jedné tvůrčí síle, která překoná věky. Kamenosochař Vojtěch Soukup bral den co den do ruky palici a dláta. Pod jeho rukama se rodil nový milník času, který bude umístěn na Zlaté cestě. Práce mu zabrala týden a milník nese jméno rytíře Kamrovce, hrdiny Tachova, který padl r. 1427 při obraně města před Husity.

9. 8. 2009

Partnerská sdružení, české Terra Tachovia a bavorské Via Carolina ve spolupráci se Soukromou střední Umělecko – průmyslovou školou Zámeček z Plzně pokračovaly v opětovném vytyčování Zlaté cesty, jedné z nejvýznačnějších obchodních tepen středověké Evropy.

Cesta vycházela z bohatého Porýní, prošla Norimberkem, vedla do Prahy a pokračovala dále na Krakov a Kyjev. Za Bärnau cesta vstoupila do hraničního hvozdu a prvním českým městem, do kterého vstoupila, bylo město Tachov.

„ZLATÁ CESTA“ svůj název získala pro velkou prosperitu, kterou přinesla místům, kudy procházela. Města Tachov i Bärnau v době panování Lucemburků dosáhla díky Zlaté cestě vrcholů své slávy.

Od 1. do 9. srpna byl utvářen milníku času rytíře Kamrovce, hrdiny Tachova, který padl r. 1427 při obraně města před Husity. A to pod rukama Vojtěcha Soukupa na kamenosochařském sympoziu v klášterní zahradě Muzea Českého lesa v Tachově.

Lámání pískovce

Pískovec těžký jednu tunu zakoupili kameníci v lomu u Hořic na Pardubicku. Kámen postupně rozdělili na části a z jedné bude nový milník.

milnik_.5.jpg

 

Pískovcový blok vážil tunu. Vlastní kus, ze kterého bude milník, má dvě stě kilogramů.

milnik_.4.jpg

 

Pískovec kameníci přivezli v sobotu 1. srpna do klášterní zahrady. Tam ho usadili na místo, kde získával požadované tvary.

milnik_.6.jpg

 

Kamenosochař Soukup začal otesávat dvěstěkilový kámen minulou neděli. „Nejprve je ovšem nutné udělat model z hlíny. Pak se převede do trvanlivějšího materiálu, jako je sádra. Podle toho vytesám milník,“ popsal pracovní postup Soukup. 

milnik_.7.jpg

 

Kámen začal nahrubo opracovávat a  ve středu došlo na první umělecké záseky do pískovce. Milníky času byly tesané i v roce 2008 a postupně osazené v Trnové, Tachově, Oboře a Bärnau. Autorem výtvarných návrhů dosavadních čtyř milníků je ak.mal. Jaroslav Šindelář.

Sádrový model je pro kamenosochaře nezbytný.  

milnik_.1.jpg

 

Ve středu také Vojtěch Soukup formátoval pískovcový blok do základních tvarů. „Nejprve je nutné vše pečlivě naměřit. Potom se rozbruskou odřízne potřebná část a příslušným nástrojem odseká do požadovaného základního tvaru,“ řekl kamenosochař.

milnik_.8.jpg

 

Když se kotouč rozbrusky zařízl do pískovce, nebylo rázem pro prach vidět.

milnik_.2.jpg

milnik_.3.jpg

 

Přesto, že se práce na vytváření nového milníku Zlaté cesty trochu zpozdily, byl do neděle dokončen. „Obavy nemám. Na vernisáži bude milník představen veřejnosti,“ ubezpečoval ve čtvrtek jeho tvůrce. Kamenosochař pracoval na odsekání základního vykrojení a na klenbě.

milnik_.9.jpg

 

Nyní se už přistupuje k vlastní modelaci motivu. K vytvoření stylizovaného portálu a tachovského hradu.

milnik_.10.jpg

 

V neděli Vojtěch Soukup dokončil práce na milníku. 

milnik_.11.jpg

 

Práce na sochání milníku času pro Zlatou cestu trvaly desítky hodin. Milník ale nejspíš na Zlaté cestě přežije dlouhé desítky let... 

milnik_.12.jpg

Kontakt

Terra Tachovia Máchova 1651
Tachov
347 01
terra.tachovia@email.cz