Husitská kolona dorazila také do Tachova

09.05.2009 12:37

Tachov - Připomenout lidem tradici a odkaz husitské doby si dala za cíl skupina nadšenců z Českého Brodu, která se před týdnem v dobových kostýmech a s husitským koňmi taženém vozem vydala na dvě stě padesát kilometrů dlouhou pouť z Českého Brodu do německého Bärnau

 
 
 

Na trase navštívila obce s členstvím ve Spolku měst s husitskou tradicí. Nevynechala ani Tachov, odkud v sobotu vyrazila na šestou, poslední etapu vedoucí do Bärnau.

„Naší ideou je spojit obyvatelstvo měst s husitskou tradicí,“ uvedl iniciátor akce Husitské putování Petr Brožík.„Na trase jsme potkávali spoustu lidí, kteří byli touto akcí nadšeni. Přáli nám hodně štěstí na naší pouti,“ dodal se spokojeným úsměvem.

Kdo si však myslel, že celou, 250 kilometrů dlouhou trasu zvládli českobrodští nadšenci na husitském voze nebo pěšky, je na omylu. „Konvoj vyrazil pouze na první etapu z Českého Brodu do Velkých Popovic. Na další místa jsme se přesouvali nákladní přepravou. Ale z Tachova do Bärnau skutečně historický vůz vyjede a my za ním půjdeme pěšky,“ doplnil Brožík.

Na území tachovského okresu si partu nadšenců vzalo pod patronát sdružení Terra Tachovia. „Vlastně ten konvoj povedeme v blízkosti historické Zlaté cesty. Tam, kde to bude přístupné, pojedeme přímo po Zlaté cestě. Skupinu doprovodíme až do Bärnau,“ uvedl předseda sdružení Roman Soukup.

Na hranicích si nadšence a jeho doprovod převzalo německé sdružení Via Carolina. „Po přivítání na hranicích poputujeme do Bärnau, kde bude předvedena krátká scéna ze života Jana Husa a přichystaná malá slavnost,“ řekl předseda sdružení Alfred Wolf.

Konvoj na jeho cestě doprovodil v dobovém kostýmu také Jiří Nenutil ze Stříbra. „Pouze ale tam, kam mi to dovolí čas. Zúčastňuji se totiž aktivně také oslav osvobození v Konstantinových Lázních,“ zdůvodnil.

V příštím roce už ale chtějí českobrodští nadšenci trasu po husitských městech projet s historickým spřežením celou.„Teď jsme nasbírali nějaké zkušenosti,které příště využijeme,“ uvedl Petr Brožík.

Husitský vůz táhl pár koní se zkušenostmi z natáčení pohádek. „Už před zahájením letošní akce jsem byl pro, aby se trasa jela celá takhle za vozem. Koně to hravě zvládnou. Padesát kilometrů za den pro ně nic neznamená. Mají za sebou daleko náročnější práci,“ usmál se vozka Tomáš Dělovský.

Autor: Miloš Němec

Zdroj: Tachovský deník

Kontakt

Terra Tachovia Máchova 1651
Tachov
347 01
terra.tachovia@email.cz