Historický park zahajuje v pátek sezonu, loni do něj mířily také tisíce Čechů

27.03.2012 09:31

Bärnau, Tachov – Dvanáct tisíc návštěvníků zamířilo od loňského července, kdy byl otevřen, do Historického parku Bärnau/Tachov. Park mapuje autentickou formou život ve středověku na česko-německém pomezí a je společným projektem občanského sdružení Via Carolina z Bärnau a Terra Tachovia z Tachova. V pátek zahájí park svoji druhou sezonu.

 
 

„Příjemně nás překvapilo, kolik lidí jezdí z Česka. Čekali jsme, že jich bude dost, ale zájem předčil naše očekávání,“ vyjádřil se Deníku předseda občanského sdružení Via Carolina Alfred Wolf.

V parku, který se stále ještě buduje, bylo podle Wolfa zatím prostavěno dva a půl milionu euro. Projekt má přitom rozpočet zhruba čtyři miliony a je částečně financován z evropských dotací. Návštěvníci v něm najdou středověkou vesnici s objekty z osmého až desátého století, kostel a hrad z jedenáctého století a městečko z dvanáctého století.

Některé části – zejména řemeslnické městečko – se ale teprve začnou stavět. „V letošní sezoně nás čekají dva velké stavební projekty, a to kostel z jedenáctého století a obytná budova z přelomu dvanáctého a třináctého století,“ upřesnil odborný vedoucí projektu Stefan Wolters.

Na vzniku staveb skanzenu se přitom mohou aktivně podílet i návštěvníci. Vedení parku připravuje na letošní sezonu několik tzv. stavebních víkendů, při nichž budou moci zájemci přiložit ruku k dílu a na stavbách, které vznikají původními technologiemi a z původních materiálů, se podílet.

Park otevírá tento pátek a podle vedoucího Benjamina Zeitlera bude cena vstupného 4,50 euro. Zvýhodněné rodinné vstupné je 11 euro. „Otevřeli jsme také muzejní obchod, ve kterém návštěvníci najdou přes tři sta produktů převážně z tohoto regionu,“ uvedl Zeitler.

V rámci spolupráce obou partnerských sdružení se jako součást projektu zvelebuje historická obchodní Zlatá cesta, která spojovala Prahu s Norimberkem a jejíž část vedla z Tachova do Bärnau. Na Zlatou cestu upomínají mezi těmito dvěma městy kamenné milníky. Těch už bylo instalováno sedm, dalších dvanáct se bude umisťovat letos. „Šest milníků je na českém úseku cesty, jeden stojí přímo v Bärnau. Dvanáct milníků, které by se měly rozmístit letos, je součástí společného projektu,“ uvedl za sdružení Terra Tachovia Roman Soukup. Jeden z kamenných označníků cesty bude instalován již tuto neděli přímo v areálu Historického parku Bärnau / Tachov.

Historický park Bärnau/Tachov

Otevírací doba (od 30. března):

úterý až neděle 10 – 18

Vstupné:

dospělí 4,50 euro

děti, studenti, senioři 3 euro

rodinné vstupné 11 euro

děti do 6 let zdarma

Autor: Jiří Kohout

Zdroj: Tachovský deník

Kontakt

Terra Tachovia Máchova 1651
Tachov
347 01
terra.tachovia@email.cz